De onderneming en het leven creëren dat je wil?

Volg die droom! Als je meer uit het leven wil halen en grote dromen hebt voor je werk en je leven.

Want ja, die dromen heb je niet zomaar! Die sturen jou in de richting van een vervullend leven. Alleen gebeurt het niet vanzelf. De onderneming en het leven dat je wil, moet je bewust creëren. Maar hoe dan?

Life coach ben ik niet. Ik heb me de laatste jaren wel verdiept in persoonlijke ontwikkeling. Ook volgde ik een business coaching programma waaruit ik heel veel heb geleerd. Zaken die zowel voor mezelf als voor mijn klanten van pas komen.

Deze uitspraak is me trouwens goed bijgebleven: Ondernemen is 80% mindset en 20% skills.

En hoe begin je eraan? Uit eigen ervaring heb ik ondervonden dat er enkele essentiële zaken nodig zijn om te komen waar je naartoe wil. Deze stappen zijn een goed startpunt.

01. Visie

De eerste stap in het creëren van je eigen bedrijf en het leven dat je wil, is duidelijk weten hoe dat eruit ziet. Want succes kan voor iedereen iets anders betekenen.

Voor mij betekent het bijvoorbeeld de vrijheid hebben om mijn leven in te richten zoals ik dat zelf wil. Werken wanneer en waar ik maar wil. Ik ben geen ochtendmens en 9 to 5 voelt allesbehalve natuurlijk aan voor mij. Ik werk beter op mijn eigen ritme.
Ook ben ik heel gevoelig aan drukte, in een grote open space werken zuigt al mijn energie. Ik heb een rustige, persoonlijke omgeving nodig om goed te kunnen focussen en mijn beste werk te leveren.

Zie je? Jij bepaalt de richting van je leven en je onderneming op een manier die bij jou past. Hoe leuk is dat!?

Een heldere visie is belangrijk omdat je grote dromen voor je bedrijf en je leven je energie geven en je vooruit helpen. Je intenties rond een gewenst resultaat uitspreken, zet iets heel krachtigs in beweging. Door duidelijkheid kan je gevoelens van verwarring en overweldiging omzetten in enthousiasme en optimisme. Duidelijkheid schept ook vertrouwen. Als je meer vertrouwen hebt, sta je vanzelf open voor de dingen die je echt wil voor jezelf, je leven en je onderneming. 

Om meer duidelijkheid te scheppen, kan je jezelf deze vragen stellen:

  • Wat motiveert mij om mijn onderneming te starten of te veranderen?
  • Wat zijn mijn verwachtingen en doelen voor mijn bedrijf?
  • Wat wil ik meer (doen) in mijn leven?

Hoe duidelijker je visie over waar je naartoe wil, hoe makkelijker het zal zijn om daar te komen. Je moet die visie kunnen voelen nog voor ze er daadwerkelijk is. En je moet er kunnen in geloven dat het absoluut mogelijk is.

Want je dromen zijn er niet voor niets!

02. Actie

Veel mensen blokkeren en komen niet in actie. Ze weten diep vanbinnen wat ze willen, maar ze blijven hangen in oude gewoonten en patronen. Mogelijks zijn er beperkende overtuigingen die hen onbewust weerhouden en zo blijven ze maar in de veilige cocon van het gekende/de comfort zone.

Inzicht krijgen in beperkende verhalen die je hebt opgepikt, helpt je om verder te komen. Want achter elk van deze verhalen, schuilt een wereld van mogelijkheden. Zie de verhalen voor wat ze zijn, namelijk: verhalen. Ze hoeven niet waar te zijn en je hoeft ze niet te geloven.

Sta open voor nieuwe, positieve verhalen en mogelijkheden. Wanneer je beseft dat er zoveel meer mogelijk is dan wat je voordien dacht, kan dat overweldigend voelen. Mogelijks steken er nog verhalen de kop op en vertel je jezelf: “doe maar normaal“, “wie ben ik om dit te doen“, “niemand zit op mijn aanbod te wachten“, … maar die overweldiging ontstaat als je niet in actie komt. Om uit de overweldiging te komen, moet je de volgende stap zetten om dichter bij je droom te komen. Die stap vraagt moed en vertrouwen, maar het zet alles in beweging. Dat heb je nodig.

“Het pad ontvouwt zich terwijl je het bewandelt” Een mooie quote van Rumi en waarheid als een koe. Vertrouw daarop!

Je energie hoog houden en met je doel voor ogen stappen in de richting van je droom.

Door telkens de volgende, eenvoudigste stap te nemen waar je je goed bij voelt, bouw je momentum op. Kleine overwinningen voelen expansief. Ze geven je vertrouwen in wat er mogelijk is en buigen je belemmerende overtuigingen om. Ze moedigen je aan om door te gaan. Wanneer je resultaten begint te zien, voel je de vooruitgang in de richting van je visie. Zorg ervoor dat je zelfs de kleinste stapjes voorwaarts viert. Want elke actie is een overwinning! 

Geef aandacht aan de mensen en dingen die je een goed gevoel geven. Zo bouw je momentum op waarmee je uiteindelijk de grotere stukken van wat je wil bereiken aantrekt.

In actie komen hoeft niet moeilijk te zijn of ontmoedigend te voelen. Integendeel, het kan, en moet, bestaan uit dingen waar je van houdt…

Het volgen van je eigen pad en passie, is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt. Waarom? Lees mijn persoonlijk verhaal

Kim Delbarre look & feel

Geschreven door Kim

Holistisch webdesigner voor ondernemers die van hun passie hun beroep maken en een website wensen die net zo magisch en aantrekkelijk is als hun aanbod.